Varje år passerar ca 130.000 barn och ungdomar Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Orsaken till besöket rör sig om alla typer av sjukdomar och behandlingsstiden kan variera allt från 2 timmar till större delen av barnens uppväxt.
De perioder i livet vi går igenom svårigheter och sjukdom är många gånger en riktigt tuff tid. När vi inte mår bra i kroppen mår vi ofta dåligt i sinnet också. Vi känner kanske rädsla, obehag och ledsamhet. Och det är tvärt om också: Ju bättre vi mår i själen, ju tryggare vi är, ju mer vi ler och ju mer vi skrattar desto bättre läker kroppen. Vi på Insamlingsstiftelsen är därför på ”uppdrag glädje“ för att ge dessa patienter och familjer en glädjestund i det svåra. En stund där barnen och familjen kan få tänka på något annat än sjukdom, en stund som läker och ger nya krafter.

Hur arbetar Insamlingsstiftelsen med glädje läker?
Vi har sjukhusclowner som sprider positiv energi på alla husets avdelningar. Vi har en musikpedagog och en musikstudio där man kan spela in sin egen låt eller lära sig spela ett instrument. När ett barn blir sjukt hamnar omedvetet nästan all fokus på det sjuka barnet i familjen, de andra barnen är ju friska och får klara sig själva. Därför har vi två stycken syskonstödjare som kan hitta på roliga saker eller bara finnas där för de friska syskonen. Vi arbetar med läkande rum och har bland annat skapat “djungelrum” på akutmottagningen. Det går även att få en lugn och avslappnande stund i sinnenas rum som finns på flera ställen på sjukhuset. Vi har också byggt en lekplats utanför sjukhuset och vi har en inhägnad trädgård på lekterapin som går under namnet Lydias Trädgård. Vi ordnar också med aktiviteter både på och utanför sjukhuset. Kanske har ni hört talas om Barnsjukhusets dag på Volvo eller Liseberg?

Exempel på behandlingsrum som Insamlingsstiftelsen står bakom, klicka här

För att läsa mer om våra sjukhusclowner klicka här

Hur kan jag stötta Insamlingsstiftelsen och glädje läker?
Det finns många olika sätt att visa ditt stöd. Ett sätt är att berätta för en vän om vårt arbete, eller kanske sprida vårt budskap i social media. Klicka här för att komma till vår senaste film om glädje läker “Happiness Heals”. (Release 15 okt ) Vill du dessutom skänka en peng och samtidigt visa upp din support rekommenderar vi;

Skänk minst 100 kr och få ett glädjeläker armband som tack för din gåva, klicka här.

För övriga donationer klicka här

Vad handlar filmen Happiness Heals om?
 Filmen handlar om barn som vill göra upp med sin sjukdom. När det onda kommer och knackar på dörren väljer barnen att ta med “sin sjukdom” på en åktur, en åktur genom känslor och drömmar som får dem att må bra. Filmen mynnar ut i en färgsprakande glädjefylld sång där barnen för en stund bara har fokus på sin glädje. För det är ju så att ett sjukt barn i första hand är ett barn med samma behov av lek, stimulans och trivsel omkring sig. För att kroppen ska må bra måste också själen må bra! Genom denna film kan vi på ett unikt sätt visa upp vårt budskap och arbete, för tillsammans kan vi vara en “glädje läker armé” som skapar magiska stunder och läkande skratt för dessa barn. Stunder som leder till nya krafter!

Vem har producerat Happiness Heals och finns det flera filmer?
Låtskrivaren och producenten Hans Wikkelsö står bakom Happiness Heals. Han har även producerat 3 andra filmer för Insamlingsstiftelsen. De släpps med ungefär ett års mellanrum, där den “slutna” premiären alltid är i samband med vårt stora insamlingsevent Barngolfen. En tid därefter släpps filmerna officiellt. Viktigt att nämna är att alla fantastiska filmer som Hans producerat är ideéllt arbete vars syfte är att uppmärksamma Insamlingsstiftelsens arbete.

Nedan kan du ta del av våra föregående filmer;

I talk to the clown. klicka här

Kids just want to be kids. Klicka här

Mitt lilla mirakel. klicka här. 

Hur kan jag följa Insamlingsstiftelsen och det arbete som ni gör?
Följ oss gärna på Facebook och Instagram under Barnsjukhuset. Vår hashtag på Instagram är #glädjeläker, där kan du följa vår glädje och dela din egen. Våra musikfilmer och andra filmer finner ni under Barnsjukhuset1 på Youtube. För företag och större donationer ordnar vi också rundvisningar på sjukhuset.

Hur drivs Insamlingsstiftelsen?
Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg har funnits sedan 2001 och är en idéell organisation som är helt beroende av donationer från privatpersoner företag och andra organisationer. Samarbetspartners och sponsorer är också en viktig del av vårt arbete.

 

Klicka här för vidare frågor och kontakt på Insamlingsstiftelsen

 

 

 

Vill du följa med oss på uppdrag glädje?

Vilma 8 år är nyopererad. Hon ligger på IVA och blir tröstad av sin familj. När vi inte mår bra i kroppen mår vi ofta dåligt i sinnet också. Vi känner kanske rädsla, obehag och ledsamhet. Och det är tvärt om också: Ju bättre vi mår i själen, ju tryggare vi är, ju mer vi ler och ju mer vi skrattar desto bättre läker kroppen. Vi på Insamlingsstiftelsen är därför på ”uppdrag glädje”. Vi vill ge Vilma och hennes familj en glädjestund i det svåra. En stund som skapar nya krafter. Denna gång var det våra sjukhusclowner som gjorde att Vilmas ansikte lyste upp och gav henne oväntade krafter. När Vilma blir bättre är det kanske vår musikstudio, en stund i Lydias Trädgård eller kanske en idoldejt på Lekterapin som får henne att känna sig starkare.

Hur ser armbanden ut?

Det är ett turkost silikonarmband med texten #glädjeläker. Storleken är anpassad till både barn och vuxna. Mått runt 19,1 cm.

Hur gör jag för att få ett armband som tack för min gåva?

Nedan rekommenderas bankgiro, men först viktig information!

I meddelanderutan skriver du “Glädje Läker” då vet vi att du önskar armband.
Som regel sänder vi ut ett styck armband per insättning. Önskar du flera armband skriv antalet i meddelanderutan tillsammans med “Glädje Läker”.
Vi ger bort ett armband per minst 100 kr.


Bankgiro

900-8343

Stort tack för att du stöttar Glädje Läker och för att du vill bära vårt armband som ett tecken på det!

 

Med vänliga hälsningar

Marie Svensson
Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!

Long time no see. Har tänkt skriva åttio inlägg ungefär men för att vara helt ärlig, vi har vart så himla trötta efter allt.
Den energin som återvänt har fått gå till att komma tillbaks på våra arbeten, hantera känslor och sist men inte minst rehabiliteringen med Hannes.

Nu är operationen över och då han skrevs ut så fort, en vecka efter operation, har det vart stående besök varje tisdag och fredag på sjukhuset för att kolla den vätska som blev kvar i hjärtsäcken. Det blev fyra veckor (tror jag) att leva i ovisshet och med justering med olika mediciner för att se om kroppen kunde göra sig av med vätskan.
Slutligen för någon vecka sedan blev det sagt att det var oförändrat men på en på så stabil och liten nivå att vi får komma tillbaks om en månad. SÅ SKÖNT!
Vill bara avsluta allt, få en frisk son och leva med årskontroller. Det är ju alla föräldrars dröm såklart, men vi hade väl lite ställt in oss på att den dagen han är opererad så är det så det kommer bli. Vi har levt med detta i över två år. Ovissheten att aldrig veta om eller när det ska opereras och allt vad det medför. Att alltid hålla ett öga öppet för förändrad andning, för att han skall bli svullen, förändrad aptit… ALLTID. Inte så lätt att bara ta in “Nu är han färdig, nu kan ni släppa allt!”
Fast nu kan vi ju i och för sig inte det ännu förrän vätskan är borta, men ändå. Nu ska allt bli som med ett friskt barn!

I måndags började Hannes på förskolan, det var en omställning helt klart men måste säga att det var mer än välkommet. Stimulans med lek varje dag och normala sovrutiner.
Nu är vi inte vabbande längre. Hoppas alla vanliga sjukdomar håller sig långt borta från oss!

Idag har vi haft en sån där pusselsöndag, inte en söndag där vi lagt ett tusenbitarspussel utan Anders trillade in tre på natten i natt efter lite grabbmiddag och sedan agerat lite taxi åt sin far, på morgonen idag var det simskola för Leon och sen skulle Leon på 7-årskalas hos en klasskompis. Det kalaset skulle starta tio minuter innan vi skulle till Åffon i Göteborg (Alfons Åbergs kulturhus) med Hannes. Så jag och Hannes tog bussen, som i sin tur var en händelse god nog för honom. Busschauffören tyckte säkert det var minst lika roligt med en tvååring som tryckte på stoppknappen utan att någon gick av vid varenda hållplats!
Väl framme i Göteborg var det snöblandat regn med snålblåst från sidan, riktigt mysigt Göteborgsväder. Vi hann dock fram precis i tid till 13.30 då det började och Anders snubblade in en halvtimma efter då han fick lämna Leon på kalas och sedan åka in till oss.
På Alfonshuset var det full rulle, hundratals ungar, det lät åtminstone så, och spring överallt. Men vad gjorde väl det, kände jag? Hannes var överlycklig! Anders fick däremot ett lättare anfall och tog hellre en promenad utanför i snålblåsten än att lyssna på ljudvolymen där inne, haha!
När det blev varieté så gick 90% av alla barnen in och tittade på det och då blev det lugnt och skönt ute i huset och större möjlighet för mindre barn att leka. Det är ju så det är, hade vi haft med Leon som snart är sju då hade han också brötat på som barn i den åldern gör.

Summa summarum är att det var väldigt roligt att få komma dit och träffa Åffon som Hannes säger och leka i hans hem!
Tack Barnsjukhuset och #glädjeläker för denna möjlighet med både inträde och mat till hela familjen! Uppskattas verkligen!

Lite bilder från dagen, det var lite svårt att få foton på Hannes utan andra barn i bild.

Varannan fredag är det biomys i entrén på sjukhuset. Då omvandlas den lilla väntytan vid skeppet till en biosalong med liggpuffar och ljusslingor. Fram kommer också vår alldeles egna popcornmaskin som faktiskt donerades av Kungen och Drottningen för ett par år sedan. Det var visst så att Kungafamiljen var på besök i USA (på barnsjukhus) där Drottningen hade reagerat på en lite annorlunda sjukhusdoft, nämligen popcorn inför en kommande filmstund. Vid Drottningens nästa besök hos oss frågade hon barnen ifall de önskade en popcornmaskin, och en kort tid därefter rullade godingen in på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus!

Med detta sagt, hjärtligt välkomna alla familjer som befinner sig på huset dessa dagar!

#glädjeläker

Vår berömda popcornmaskin
Vår berömda popcornmaskin
Fredagsbio 13 feb 2015
Kajsa och Bosse på fredagsbio 13 feb 2015

Nu är vi i full gång med att renovera väntrumsmiljöer på Röntgen! Sakta men säkert kan vi se röda sjöbodar titta fram och en brygga som håller på att ta form längs med golvet! Kanske inte så svårt att gissa temat?!
Avdelningen kommer att stå klar till våren 2015 och vi väntar med spänning på slutresultatet! Insamlade medel från vårt event Barngolfen 2014 finansierar projektet!

 

Röntgen 2015 pågående förvandling
Röntgen 2015 pågående förvandling
Röntgen
Röntgen 2015 pågående förvandling

 

IMG_0119
Liten somnar äntligen på Biva en stund

Efter första natten på Biva tog jag över vid 6.30 för att Anders skulle få sova en stund och Hannes ha sällskap. Det finns inte mycket man kan göra som förälder när ens lilla hjärta ligger i sängen hög på morfin, lugnande och andra mysiga läkemedel mer än att bara sitta vid sidan om och ge honom det han vill ha. Otroligt frustrerande för både honom och för mig att inte kunna trolla bort allt.
En orolig liten kille som inte vill ha det vi erbjuder honom men i nästa stund vill ha allt. Febern gick upp och ner som den normalt gör efter en så stor operation så den oroade oss inte egentligen. Kändes rätt logiskt.
Tiden gick sakta sakta framåt, mycket hopp om att komma ner på avdelningens vakrum men samtidigt inte hoppas för mycket för att slippa bli besviken. Men Hannes visade stora tecken på att klara sig bra utan intensivvård och kom på eftermiddagen ner till vakrummet. Ett vakrum är lite som ett mellanting mellan iva och vanlig avdelning. En sjuksköterska eller barnsköterska befinner sig i rummet dygnet runt och barnen ligger oftast uppkopplade mot maskiner som mäter syre, hjärtfrekvens, andningsfrekvens och blodtryck. Samt alla mediciner som går intravenöst på det.
Det är mycket speciellt att leva så tätt inpå andra. En del kan ha stor integritet och inte vilja prata, men samtidigt kan man aldrig undgå att se vad som händer hos grannen när det plingar i maskinerna eller något oväntat händer. Mycket svår avvägning i hur man skall bete sig. Det är även svårt att gråta även om tårarna bara kommer när det handlar om sitt barn. Vi vill ju ofta gå åt sidan när det blir för mycket men samtidigt skall man finnas för sitt barn och visa hopp och vara stark. Det är inte direkt att det finns ett val att ge upp. Vem är jag att ge upp när det är mitt barn som är hjälten? Som kämpar för allt i världen för att bli frisk. Då måste vi som föräldrar bara orka även om det är tufft.
Denna gång bröt jag “bara” ihop en gång i vakrummet. Hannes feber gav inte med sig utan steg istället så extra ultraljud, röntgen och blododlingar beställdes. Det kändes som ett bakslag när han klarat operationen så bra så fattades ju bara en infektion!

Fredag morgon vaknade Hannes utan feber och visade en enorm skillnad i humöret. Han bad om att få mjölk, glass, vatten, macka men som vi inte kunde ge för han skulle fasta då dränen från hjärta och lungor skulle dras och stark lugnande skulle sättas in vilket inte kunde ges med mat i magen. Dessutom skulle kirurgen vara standby ifall något gick fel under detta moment så jag antar att fastandet var lite också för att hålla Hannes redo för sövning om det krisade.

Det var inte helt lätt att hålla en tvååring nöjd när han inte fick äta, när han gapade “sitter faaaast” hela tiden för alla slangar och sladdar och sedan skriker efter vatten. iPaden har gått varm vill jag lova, herregud vad vi missbrukat den! Vad gjorde man innan?
Men sedan kom sjukhusclownerna!! Först knackade de på lite försynt till vakrummet och frågade lite frågor till Hannes. Trotsigt svarade han NEJ! Då började de spela på sin lilla uckulele (?) och sjunga “Här kommer Pippi Långstrump” men bytte ut lite ord här och var. Tillslut stod alla sjuk och barnsköterskor, clownerna och föräldrarna inne på rummet och sjung med! Hannes blev helt förtrollad. Vilken fantastisk stund det blev!! Vilken glädje de skänker med sitt skådespeleri, sjungande och busande. Att få se den effekten på sitt egna barn är extra fantastiskt. Hannes fick ett vykort på clownerna på med “flygpost” och sedan satte vi det på hans sänggavel vid fötterna och han har bett att få  “ha det” många gånger. “Miiiiin!” Ropade han och pekade! Sedan höll han vykortet som clownen och flög med det i luften!

Efter detta har Hannes läkandeprocess gått hysteriskt snabbt! Besök från nära och kära, inte minst storebror Leon gav en rejäl knuff upp för Hannes! Då skulle han minsann visa sig tuff och stark fastän det gjorde ont och benen var minst sagt darriga. Efter en timma på fötter klättrar han upp på en stor leksakskrokodil och faller handlöst ner på golvet rätt på bröstkorgen! Alla höll andan och jag sprang fram till honom, han började självklart gråta men på någon sekund var det över! Helt otroligt!! Vi blev rädda att något skadats på insidan eller den nyss ihopsydda bröstkorgen men det var tydligen ok?
Läskigt är det iallafall när han slår sig på bröstet. Gör ont i hela oss! Men vi får leva med att vi inte kan skydda honom till fullo, han kommer alltid slå sig lite med tanke på vilken turbo han är!
Just det… på tal om turbo. Vad läkarna inte sagt är att de måste opererat in en turbo i honom! Allvarligt, om han var aktiv innan så hejdades han åtminstone av sin trötthet. Men nu…..vi får att göra om vi säger så! Hahahaha! Det är bara glädje ändå, han är ju frisk. Han är hjärtfrisk, helt otroligt! I över två år har vi väntat på denna dagen och nu är den här.
Vi skrevs idag ut från avd 323, på dagen en vecka sedan operation!
Har inte ord…mållös kanske kan passa in. Kan inte ta in det knappt.
En vecka har gått så fort, har vart otroligt jobbig med både sömnbrist, ont i själen och hjärtat, krävt  enorma mängder med energi och hoppfullhet. Hannes har kämpat enormt för att komma upp och leka, jag måste säga att det har vart en perfekt ålder för operation just för att han har haft sådan livslust och vill bara upp upp upp att han inte har vett på att inse sina begränsningar.

Dagarna med storebror Leon på sjukhuset blev även dem jättebra, dels för att storebror är idolen och Hannes ÄLSKAR att få jaga och jagas av honom. Leon i sin tur har fått vara med i processen och se Hannes vara sjuk och sedan få bli frisk. Däremot är det inte helt enkelt att kunna roa syskon på sjukhuset. Visst att de får leka och cykla men för det första så kan de ju inte härja FÖR mycket. Sedan tröttnar de ju på att inte få göra vad de vill och vill göra annat som kanske inte lämpar sig.. typ sparka boll inomhus.
Tacka vet jag lekterapin!! Vi gick ner dit och hade det supermysigt. Då det var stängt på söndagen fick vi låna me filmer och en gigantisk korg med pyssel upp som kunde roa Leon och sina nyfunna sjukhusvänner! Hur underbart är inte det?
De har målat gipsfigurer, gjort gubbar, pärlat, målat…. You name it!

Själv har största glädjeämnet givetvis varit Hannes alla framsteg och att se glädjen komma tillbaks i hans ögon men även de vänner vi träffat på avdelningen. Det var samma sak vid Hannes första operation, vi fick vänner för livet! Ni vet alla vilka ni är. Glädjeämnen är vad ni är. Leva så tätt och dela dessa svåra, tunga men också hoppfulla stunder skapar band!
Stort tack alla på Biva, avdelning 323, lekterapin, sjukhusclownerna, insamlingsstiftelsen för allt vad ni gör för oss familjer och barnen som skall läka. Jag tror inte ni förstår riktigt hur mycket ni faktiskt betyder för oss.
Hur mycket syskonstödjare, sjukhusclowner och alla dessa fantastiska miljöer som ni på Insamlingsstiftelsen byggt upp bara med hjälp av insamling och donationer. Det här med att skapa en miljö som inspirerar och ger glädjeämnen till oss alla betyder otroligt mycket.

Sist men inte minst vill jag/vi tacka kirurgerna för att ni lagat vår son! Vi är er evigt tacksamma!!!

Tack våra familjer och bonusfamiljer för all hjälp med barnpassning, lunchlådor, dricker och omsorg. Sådant som vart ovärderligt både innan och efter operation!

Hur mår vi nu då? Nyss hemkomna från sjukhuset…Vi är trötta! Hannes har lite blod kvar runt hjärtat som hans kropp behöver ta hand om och resorbera. Han ska på ultraljud och dra stygnen från dränen på fredag på hjärtmottagningen. Hur länge han ska följas upp på täta kontroller sen, det har vi ingen aning om. Såhär andra gången så åker man som förälder bara med känns det som… Vi vet att vi inget kan påverka utan vi åker bara med på resan. Sjukgymnaster, ultraljud… ja allt det där som ligger i framtiden som bara måste ske och det får göra det när det är dags ungefär. Han är i goda händer, det kan vi skriva under på i vilket fall som helst.

Vi som föräldrar får försöka landa lite efter en turbulent vecka och sedan kanske bearbeta bit för bit. Hur? Ingen aning… men kroppen sköter rätt mycket av sig själv. Men en sak vet jag, jag orkar inte se “Rakt in i hjärtat” på svt förrän om ett tag. Jag tycker det är en fantastisk serie men just nu orkar jag inte känna mer. Vill bara andas, sova och se glädje. SEN är det dags att gråta igen. Men inte nu… tårkanalerna vill vila lite först och hjärtat få andas.

Har massor av känslor som vill ut såsom tacksamhet, glädje, sorg och rädsla. Bara det att ställa om sig från att ha haft ett hjärtsjukt barn till ett hjärtfriskt på en vecka. Det går inte att hänga med!
Imorn är vår dubbla vård av allvarligt sjukt barn slut och jag ska gå tillbaks till jobbet ett tag och sedan byter vi här hemma. Pusse, fix och trix och inte minst vem som kan omställa sig till arbete så snabbt och vara kreativ igen. Det är en historia för sig det med…

Jag avslutar detta inlägg med ett stort TACK till er alla för allt stöd och en bildbomb från Hannes resa från hjärtsjuk till hjärtfrisk!
Ni kan själva se vilken fantastisk utveckling det är!

IMG_0134
En trött mamma med en närhetssökande son som trots all smärta ville “Sitta mamma!”
IMG_0159
Sjukhusclownerna som besökte Hannes på vakrummet!
IMG_0168
Första måltiden efter låååång fasta, 4 tuggor pizza!
IMG_0138
Ballonger till sängkanten, fin present från vänner och lekterapin!
IMG_0180
2/3 av mina tokiga grabbar!
IMG_0196-1
Älskade hjärtekatten som Hannes fick! För er som inte vet, googla hjärtekatt och se om det är något som kanske just du kan göra!

IMG_0197

 

 

 

IMG_0216

 

 

 

 

 

IMG_0252 2
5 dagar efter operation, är inte det otroligt?!
IMG_0261-1
Sista ultraljudet innan hemgång….
IMG_0270 2
Bus med clownerna!
IMG_0275
Helt underbara!

IMG_0274

Nu har det gått några dagar, operationen är klar och den gick helt enligt plan men det har vart en tuff tid med lite energi och mycket fokus på Hannes vilket har gjort det i princip omöjligt att kunna uppdatera här.Men nu ligger vi på avdelning 323 på Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus och har redan börjat känna den konstiga hemmakänslan som uppstår här efter ett par dagar. Jag ska berätta allt i kronologisk ordning så ni får hänga med på vad som hänt!IMG_0095

I tisdags morse befann vi oss här på avdelningen kl 7.15 för en sista descutandubbeldusch innan operation. Vi hade packat ner allt strategiskt i olika väskor för att lätt kunna hitta var och en:s grejer lätt när man kanske befinner sig i ett lätt förvirrat tillstånd. Hannes var lugn, han somnade sent på måndagkvällen och vi fick väcka honom 6.20 för att ta på honom innan vi åkte. Vi hade oroat oss för att han skulle få panik över att han inte kunde få någon “milk” eller macka på morgonen men det visade sig vara onödig oro. Han frågade inte en enda gång! Vi körde till sjukhuset och var ganska tysta i bilen alla tre, nervositeten gick att ta på. Sedan släppte Anders oss utan för entrén så gick jag och Hannes upp medan han parkerade bilen.
Uppe på avdelningen så skulle hannes som sagt duscha, vilket är ett hatmoment för honom sedan han brände sig på kaffe när han var tio månader och fick duscha ofrivilligt i 20 minuter och var jätteledsen samtidigt. Väl duschad fick han ta på sig blå förstora byxor och en sjukhusskjorta till det. Vid åtta gick en av sköterskorna med oss upp till våning sex där operation och Biva (Barnintensiven) ligger. Så fort vi gick innanför dörren till operation möttes vi av ett gäng människor i gröna dräkter och mössor och genast kom tårarna. Flashback från sist helt klart… det blev så verkligt! De mötte oss helt fantastiskt och Hannes fick sitta i pappas knä och en läkare pratade med oss hela tiden när hon först gjorde rent i hans infart i handen med koksalt och sedan gav hon lugnande. Strax därefter gav hon narkosmedlet och Hannes somnade snabbt men med öppna ögon, vilket såg läskigt ut. Både jag och Anders grät, usch vad jobbigt det var. Sedan slöts Hannes ögon och läkaren tog honom till sin famn och bar in honom på operation. Vi gick tillbaks samma väg vi kom och hämtades våra ytterkläder på avdelningen. Det fanns inget mer vi kunde göra nu, det var att lämna över honom och allt ansvar till andra människor. Vedervärdigt men jag försökte tänka att “Det är samma när vi lämnar honom på förskolan, då har vi ingen kontroll heller…  vad som helst skulle kunna hända!”.
Kanske inte helt samma sak men nästan, han var i trygga händer hos kirurgerna Stefan, Oscar och hela teamet med narkosläkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

Vi gick till bilen och jag satte mig vid ratten. Mina tårar har slutat rinna och hoppet låg hos läkarna. Anders fick en riktig panikångestattack och vi körde bil en stund och hamnade tillslut i Allums parkeringshus. Vi satt där och samlade oss en stund och sedan gick vi in till Ica maxi och handlade en dricka och lite fika. Vi kunde verkligen inte komma på något att göra denna tidiga morgon när allt var stängt. Åka och umgås med någon kändes inte heller aktuellt, vi var så mentalt dränerade att vi ville inte prata om det mer. Bara vara och stänga av så gott vi kunde.
Efter en och en halvtimmes fikande eller vad man vill kalla det för, så öppnade äntligen affärerna. Åtminstone något annat att titta på och fördriva tankarna med. Anders hade en riktig turdag, lugnt i butikerna och massor av fynd för hans del. Själv hittade jag inte en pryl, hade dessutom svårt att se plaggen. Tankarna styrde lätt av till “Vad gör dem med Hannes precis just nu?”. Jag var dock väldigt glad över Anders fynd, det var skönt att se att han hade lugnat sig från sin ångestattack och kunde slappna av.
11.23 ringde kirurgen Oscar och berättade att operationen var klar! Allt hade gått enligt plan och de hittade även ett litet hål mellan förmaken som de stängde, en bonuslagning! 😉 Hannes var inte ihopsydd ännu och han skulle kopplas till respirator m.m. så vi skulle vänta ett par timmar innan vi fick komma till Biva. SÅ SKÖN KÄNSLA!

Vi åkte och åt lite äcklig mat, Anders tyckte det var supergott men jag kände att det bara var föda för att orka med resten av dagen. Sedan tog vi en kaffe på avdelning 323 innan Biva ringde och berättade att vi kunde komma upp och träffa Hannes. Vi nästan sprang upp och slog om vem som skulle få gå först in och träffa honom! IMG_0105-2
Han var så fin trots alla slangar och sladdar. Ögonen och ansiktet var lite svullet som de hade förvarnat oss för men åh, vilken lycka att få se vår pojk på rätt sida! Nu är det “bara” återhämtningen kvar!
Redan en timme efter att vi fick gå in och träffa honom så ville de dra respiratorn och väcka honom vilket är väldigt snabbt! Själva grejen med att bli av med respiratorn gick väldigt smidigt men när Hannes vaknade så var han otroligt orolig och smärtpåverkad. Det krävdes 4 sköterskor för att få honom att ligga still, han försökte ställa sig upp och sitta på alla fyra i ren oro och smärta. Fruktansvärt synd om honom så han fick snabbt mer morfin och lugnande så han skulle kunna slappna av. Lilla hjärtat..!

IMG_0111-2Samma kväll plockades första isglassen fram och Hannes slickade en gång på den men sen ville han mest bara hålla den för sakens skull. Kvällen gick mest åt att hålla honom lugn och så smärtfri som det gick. Det var bara skönt att få klappa på honom igen även om det gjorde ont i oss att se honom så påverkad. Vi satte även på Madagaskarpingvinerna på film så han hade något att titta på när han orkade som kändes lite som hemma!
När natten kom bestämde Anders att han skulle ta första nattpasset och jag fick sova i ett samtalsrum utan för 323:an. Anders satt med honom hela natten till jag löste av honom 6.30 så att han skulle få sova.

Vi är väldigt tacksamma över att vi fått sitta med varje natt trots att de vill att barnen skall få lugn och ro på natten. Men vi har känt att vi inte kunde lämna Hannes då han inte lyckats sova något vidare bra pga. oro. Vi om några kan ju lugna när det behövs och det känns som otroligt viktigt i hela denna processen. Att veta att mamma och pappa finns här, trots att allt gör ont och är jobbigt.
Skillnad om han sovit som en liten gris på natten, då kanske vi hade sovit båda två i samtalsrummet men så har inte vart fallet.

Nej, nu är energin slut igen och jag vill gå och pussa på honom och se om han är vaken efter lunchvilan.
Fortsätter på del 2 så fort energin återvänt!

Stort tack för allt ert stöd, det har känts ända in i hjärteroten!

 

En lång dag är snart över och vi är inskrivna på avdelning 323 på Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus men befinner oss just nu hemma för att sova. Ikväll efter vi kom hem har Hannes gjort två descutandubbelduschar och vi har bäddat rent alla sängar så nu borde han vara ren i varenda skrymsle och vrå.
Inatt vid 24 börjar fastan för honom och vi ska vara på sjukhuset kl 07.15 för en tredje dubbeldusch. Än så länge sitter infarten kvar i hans högra hand som är fint lindad.

Vi skrevs in imorse kl 10.20 för att vara exakt. Läkaren stod direkt innanför stora örren till avdelningen och sa “Hej Hannes!” direkt när vi kom. Hannes blev stum och förvånad, han tänkte säkert “Känner du mig?!”
Men sedan kläckte han ur ett hej tillbaks och så började vår dag.

Hannes har gjort ultraljud på hjärtat, röntgat lungorna, tagit EKG, pox och blodtryck. En infart har satts i handen där de ska ge genom narkosmedlet imorgon och kanske lite annat göttigött. Han sa inte ett pip när de satte infarten och tog alla prover, helt otroligt. Emblakrämen gjorde underverk och iPhonen distraherade bra. Vad gjorde man förr?? Den har hjälpt oss ofantligt mycket under denna jul och nu på sjukhuset ska jag säga.
Sedan har vi även hunnit med ett lavemang och kanske något mer som min trötta hjärna inte minns just nu.

IMG_0076

Nu står vi vid starten till ett marathon. Det känns som om vi står och springer på samma plats på marken för att hålla kroppen varm efter den långa uppvärmningen. Imorn springer vi. Vi springer utav bara….rent ut sagt. Känns som om jag vill hålla andan från att han sövts till kirurgen Stefan ringer och berättar att allt gått väl. Men det ska jag inte. Jag ska andas för tio, jag ska andas för dig Hannes! Din mamma ska inte gå och hålla andan när du kämpar för livet i dina maskiner.
Jag kämpar för dig, du vet ju det. Det blir något stort av dig, jag ser min vilja gånger femtio. Om du mot förmodan får en pacemaker som kirurgen sa, ja då får vi ta det då. Bara du blir hjärtfrisk och vi kan lämna sjukhuset och se framåt. Det finns ju dom som lever med pacemaker varje dag. Eller om kirurgen måste operera om dig för du samlar vätska och blod… då tar vi det med. Du löser det Hannes, sov du gott bara så vaknar du med ett jävla anamma sen så ska vi dansa till pingvinerna sen till benen inte bär oss längre!

Imorn springer vi och andas bättre än någonsin! Sedan är vi på rätt sida, det är vi många som ska se till!
Kämpa nu, älskade barn!

IMG_0087